Fel
MAricsiászana Sajtos Ági

ASTANGA JÓGA

Az astanga vinyásza jóga a hatha jóga egy erős, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. A sorozatok nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik azokat a mozgással (vinyásza), a légzéssel (uddzsájí pránájáma), a bandhákkal (energetikai zárak) és a dristikkel (tekintet egy adott pontra szegezése). 

Így a mozgás folyamatos ritmusát egész órán az egyenletes, mély mellkasi légzés adja, és a gyakorlatokat mindig ugyanabban a sorrendben végezzük. Rendszeres gyakorlással az astanga – a sorozatokban rejlő kihívások mellett is - megnyugtatóan kiszámíthatóvá válik, miközben a test egyre erősebb és hajlékonyabb lesz!⁣  

ASTANGA SOROZATOK: 

Az egész astanga jóga hat sorozatból áll, a gyakorlást minden esetben az első sorozattal kezdjük. A második sorozat a középhaladó sorozat, a többi pedig a haladó sorozatokhoz tartozik. A gyakorlók kilencven százaléka számára elegendő az első két sorozat tanulmányozása. 

Az astanga jóga első sorozatának szankszrit neve Jóga Csikítsza, azaz jógaterápia. Célja a fizikai test megerősítése, a hajlékonyság növelése, a szervezet tisztítása. 

A második sorozat, a Nádi Sódhana az idegrendszer egyensúlyát állítja helyre, míg a haladó sorozat, a Sztíra Bága, az elme működését stabilizálja. 

Célszerű a sorozatokat lépésről lépésre, oktató vezetésével elsajátítani. 

 

ASTANGA ÓRATÍPUSOK: 

Az astanga start jógaórához bármikor csatlakozhatsz, ha szeretnéd elsajátítatni az astanga jóga alapjait. Nem teljesen kezdő gyakorlás, de az óravezetés tempója lassabb és könnyebben követhető a vezetett astanga ritmusához képest. Mindig a csoport felkészültségi szintjéhez igazodunk, sok könnyítéssel, rövidítve tanítjuk az első sorozatot, valamint elemeire bontjuk az komplex, kihívást jelentő gyakorlatokat.  

A vezetett astanga gyorsabb tempójú, erős gyakorlás, ahol a teljes első sorozatot végezzük. Ezt az alkalmat azoknak ajánljuk, akik a navászanáig már ismerik az első sorozatot, és az astanga alapjait.  

A mysore-stílus az astanga jóga tradicionális gyakorlási módja, ahol mindenki a saját ütemében végzi a gyakorlatsort, miközben az oktató külön, egyénre szabottan segít, ahol épp szükség van rá. Ezen a jógaórán nem vezetjük számolással a sorozatot a csoportnak, cserébe sokkal több figyelmet tudunk fordítani az egyéni igényeitekre!⁣ A mysore gyakorlásra akkor is jöhetsz, ha a vezetett óra tempóját túl gyorsnak érzed, de első alkalomnak az astanga start óratípust ajánljuk! 

⁣⁣⁣⁣MYSORE TUDNIVALÓK⁣⁣⁣⁣:⁣ 

  • Az jó, ha már van egy kis jógás tapasztalatod, és ismered az astanga alapjait, de nem kell mindent tudnod. Nem ciki, ha elfelejted a sorrendet⁣⁣⁣⁣, esetleg kihagysz valamit - ez nem vizsga!
  • Figyelünk rád egész órán. Bárhol elakadsz, kérdezz nyugodtan, de enélkül is segítünk⁣⁣⁣⁣.⁣ 
  • A mysore gyakorlás mindenkié, kezdő és haladó szinten is működik. Nem kell erősnek és hajlékonynak lenned⁣⁣⁣⁣, hogy csatlakozz a csapathoz!⁣ 
  • A kevesebb néha több. Beugorhatsz egy rövid, 45-60 perces gyakorlásra is, nem kell a teljes sorozatot végigcsinálnod, ha nem szeretnéd, vagy épp nincs rá időd.⁣ 
    ⁣⁣⁣⁣⁣

 

A GYAKORLÁS HATÁSAI 

A kötött gyakorlatsor nem jelenti azt, hogy idővel monotonná vagy unalmassá válik a gyakorlás. Épp ellenkezőleg, hiszen a rendszeres gyakorlás gyors fejlődést von maga után: a test erős és hajlékony lesz. A gyakorlás repetitív jellege miatt egy idő után már nem kell az ászanák sorrendjén gondolkodnod, hanem minden figyelem befelé irányul, még az oktató utasításaira sem kell figyelned. A gyakorlás egy tükörré válik, amely a test és az elme aktuális állapotát mutatja. A rendszeres gyakorlással látványos változásokat érhetsz el, de ez a fizikai szint csak az astanga egyik mellékhatása, és nem a célja. 

Eleinte még versenyzünk önmagunkkal, elkeserít, ha valamelyik ászana vagy vinyásza "nem sikerül", és örülünk, ha egy-egy nehezebb pozíciót végre "sikerül" végrehajtani. Ezek a különbségek egy idő után eltűnnek, és egy külső szemlélőként tekintünk a gyakorlásra, a nyitómantrától a zárómantráig. Olyan érzés ez, mintha nem is mi gyakorolnánk, hanem a gyakorlás történne velünk. 

Ezen a linken egy rövid és szemléletes összefoglalót találsz az astanga jóga összetevőiről: astanga infografika


Mysore - Fotó Nyul Zsuzsanna

Practice and all is coming. – Gyakorolj, a többi jön magától.”  Sri K. Pattabhi JoisKAPCSOLAT

Sajtos Ágnes debreceni jóga oktató

Sajtos Ági
0630 740 1637

info@mandalajogadebrecen.hu

A debreceni Mandala Jógastúdió email címe Facebook ikon Pinterest ikon Youtube ikon Pinterest ikon

A recepció a jógaórák előtti fél órában tart nyitva.

Blog ›

ÁRAINK

Az első alkalom ingyenes!
Bejelentkezés nem szükséges.

90 perces foglalkozás: 2 400 Ft

BÉRLETEK:
5 alkalmas: 10 500 Ft
10 alkalmas: 18 000 Ft
1 havi: 18 000 Ft
3 havi: 48 000 Ft

Akciók, fizetési lehetőségek és kedvezmények ›

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Online fizetés barionnal

STÚDIÓINK

Mandala Jóga Debrecen
4025 Debrecen, Piac u. 45-47. (térkép)

Mandala Jóga Deáktér
Mandala Jóga Nyugati
Mandala Jóga Liget
Mandala Jóga Pécs


Adatvédelmi tájékoztató
© Dahlia Jóga Egyesület