Barion Pixel
+36 30 740 1637 Recepció nyitva: a jógaórák előtti fél órában

Astanga Jóga

Az astanga egy erős, dinamikus jógairányzat, ami kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. ⁣⁣

A sorozatokban minden ászanához tartozik egy légzéssel összehangolt mozdulatsor (vinyásza) és egy fókuszpont (dristi), ami segít kizárni a külső ingereket jógázás közben.⁣ A folymatos mozgást az intenzív, mély mellkasi légzés (uddzsájí pránájáma) vezeti egész órán, miközben a belső zárak (bandhák) segítenek megőrizni a stabilitást és a könnyedséget.

A gyakorlatokat mindig ugyanabban a sorrendben végezzük, így az astanga idővel megnyugtatóan kiszámíthatóvá válik, miközben a test egyre erősebb és hajlékonyabb lesz!⁣⁣⁣

Astanga sorozatok

Az egész astanga jóga hat sorozatból áll, a gyakorlást minden esetben az első sorozattal kezdjük. A második sorozat a középhaladó sorozat, a többi pedig a haladó sorozatokhoz tartozik. A gyakorlók kilencven százaléka számára elegendő az első két sorozat tanulmányozása.

Az astanga jóga első sorozatának szankszrit neve Jóga Csikitsza, azaz jógaterápia. Célja a fizikai test megerősítése, a hajlékonyság növelése, a szervezet tisztítása. A második sorozat, a Nádi Sódana az idegrendszer egyensúlyát állítja helyre, míg a haladó sorozat, a Sztíra Bága, az elme működését stabilizálja.

Célszerű a sorozatokat lépésről lépésre, oktató vezetésével elsajátítani.

Astanga óratípusok

Az astanga start jógaórához bármikor csatlakozhatsz, ha szeretnéd elsajátítatni az astanga jóga alapjait. Nem teljesen kezdő gyakorlás, de az óravezetés tempója lassabb és könnyebben követhető a vezetett astanga ritmusához képest. Mindig a csoport felkészültségi szintjéhez igazodunk, sok könnyítéssel, rövidítve tanítjuk az első sorozatot, valamint elemeire bontjuk az komplex, kihívást jelentő gyakorlatokat.  

vezetett astanga gyorsabb tempójú, erős gyakorlás, ahol a teljes első sorozatot végezzük. Oktatóként a szokásosnál is tömörebb, egészen rövid instrukciókat használunk, és vinyásza-számolással segítünk megőrizni a helyes ritmust és koncentrációt mozgás közben. Ezt az alkalmat középhaladó és haladó gyakorlóknak ajánljuk, akik a navászanáig már ismerik az első sorozatot, és az astanga alapjait.  

mysore-stílus az astanga jóga tradicionális gyakorlási módja, ahol mindenki a saját ütemében végzi a gyakorlatsort, miközben az oktató külön, egyénre szabottan segít, ahol épp szükség van rá. Ezen a jógaórán nem vezetjük számolással a sorozatot a csoportnak, cserébe sokkal több figyelmet tudunk fordítani az egyéni igényeitekre!⁣ A mysore gyakorlásra akkor is jöhetsz, ha a vezetett óra tempóját túl gyorsnak érzed, de első alkalommal mindenképp az astanga start óratípust ajánljuk.

mysore tudnivalók⁣⁣⁣⁣:⁣ 

  • Szuper, ha már van egy kis jógás tapasztalatod, és ismered az astanga alapjait, de nem kell mindent tudnod. Nem ciki, ha elfelejted a sorrendet⁣⁣⁣⁣, esetleg kihagysz valamit – ez nem vizsga!
  • Figyelünk rád egész órán, és igyekszünk mindig kéznél lenni. Bárhol elakadsz, csak kérdezz nyugodtan, de persze enélkül is segítünk a gyakorlásban⁣⁣⁣⁣.
  • A mysore gyakorlás mindenkié, kezdő és haladó szinten is működik. Nem kell erősnek és hajlékonynak lenned⁣⁣⁣⁣, hogy csatlakozz a csapathoz.
  • A kevesebb néha több. Beugorhatsz egy rövid, 45-60 perces gyakorlásra is, nem kell a teljes sorozatot végigcsinálnod, ha nem szeretnéd, vagy épp nincs rá időd.
  • Nyugodtan szólj, ha érintésmentes gyakorlásra vágysz! Más csoportos órához képest itt több egyénre szabott igazításra számíthatsz, és előfordul, hogy érintéssel, kézzel segítünk egy-egy mozdulatban. Ha számodra ez nem komfortos, ne aggódj, majd segítünk másképp!

mysore astanga

A gyakorlás hatásai

A kötött gyakorlatsor nem jelenti azt, hogy monotonná vagy unalmassá válna a gyakorlás. Épp ellenkezőleg, a rendszeres gyakorlás gyors fejlődést von maga után: a test erős és hajlékony lesz. A gyakorlás repetitív jellege miatt egy idő után már nem kell azon gondolkodnod, melyik ászana következik, minden figyelem befelé irányul, még az oktató utasításaira sem kell figyelned. A gyakorlás egy tükörré válik, amely a test és az elme aktuális állapotát mutatja. A rendszeres gyakorlással látványos változásokat érhetsz el, de ez a fizikai szint csak az astanga egyik mellékhatása, és nem a célja.

Eleinte még versenyzünk önmagunkkal, elkeserít, ha valamelyik ászana vagy vinyásza „nem sikerül”, és örülünk, ha egy-egy nehezebb pozíciót „sikerül” végrehajtani. Ezek a különbségek egy idő után eltűnnek, és egy külső szemlélőként tekintünk a gyakorlásra, a nyitómantrától a zárómantráig. Olyan érzés ez, mintha nem is mi gyakorolnánk, hanem a gyakorlás történne velünk.

Ezen a linken egy rövid és szemléletes összefoglalót találsz az astanga jóga összetevőiről: astanga infografika