Fel
Marcsi

STRESSZOLDÓ JÓGA

A feszültségek kezelése egyszerű jógagyakorlatokkal. A Stresszoldó jóga célja a modern, nagyvárosi életmódból fakadó káros feszültségek oldása. Olyan egyszerű, mégis rendkívül hatékony eszközöket mutatunk be, amelyek segítik a mindennapokban való örömteli életet, növelik a munkabíró képességet és megelőzik a stresszes életvitelből fakadó betegségek kialakulását.

Nézd meg órarendünket

A Stresszoldó jóga hatásai:  

A Stresszoldó jóga gyakorlatai:

A foglalkozás a Gerincjóga alapelveire épít: stabil, könnyen kivitelezhető, mégis hatékonyan működő test- és légzőgyakorlatokat, relaxációt végzünk.

Általános átmozgatással kezdjük az órát, majd a tipikus stresszzónákban összegyűlt feszültségekre (váll, nyak, hát, derék, csípő) lazító, oldó gyakorlatokat végzünk. Az óra elején elfőrdulnak lendültesebb, a feszültséget gyorsabban oldó mozgások, majd az óra előrehaladtával egyre pihentetőbb, ellazítóbb, a pihenést elősegítő gyakorlatok következnek. A gyakorlatok végzése közben mindig kiemelt figyelmet kap a légzés, ill. önálló légzőgyakorlatokat is végzünk. A foglalkozást hosszabb, vezetett relaxáció zárja.


Kinek javasoljuk a stresszoldó jógát?

Ha bármilyen pszichiátriai, pszichológiai kezelés alatt állsz, mindenképp jelezd a gyakorlat vezetőjének!


A légzés szerepe a stresszoldásban

A légzés szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni a téma kapcsán. Légzésünk abban a vonatkozásban rendkívülinek tekinthető, hogy egyrészt része az autonóm idegrendszernek, másrészről akaratlagosan is szabályozható. Belégzés alatt szimpatikus, kilégzés alatt paraszimpatikus központi idegrendszeri aktivitás fokozódás mutatható ki. Szimpatikus üzemmódban a szervezet felkészül a stressz okozta helyezet megoldására: “Üss vagy fuss”. Paraszimpatikus üzemmódban testünk megnyugszik, újra a regeneráló, felépítő folyamatok kerülnek előtérbe.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Egyszerűen lefordítva azt, hogy belégzés alatt az extenzor (feszítő) izmok tónusa fokozódik, a test “felkészül”. Ezzel szemben a kilégzés az ellazítást támogatja, a test megpihen. Igen sok tanulmány írja le a lassú, elnyújtott kilégzésű légzés szorongáscsökkentő, paraszimpatikus irányba áthangoló hatását.


Relaxáció a jógában

„Vond vissza az elméd minden más helyről és tudatosítsd azt a helyet, ahol ülsz. Csak azt a teret figyeld, amelyet a tested foglal el a fejtetőtől a lábujjakig. Vond vissza az elméd minden más időről és csak ezt a pillanatot figyeld. A tudatosságodban itt és most van.” (Szvámi Véda)

A jóga minden esetben szisztematikus rendszerű relaxációt alkalmaz. Mivel a gyakorlók figyelme jórészt a külvilág felé irányul, ezért a relaxáció is a külső, külvilágban talált jelenségek felöl vezeti a figyelmét befelé, a durvától a finom felé. A relaxáció első lépése, hogy elengedjük a késztetést a további mozdulatokra és hagyjuk a testet megnyugodni. Majd a finomabb érzetű légzésre vezetjük a figyelmet és hagyjuk nyugodttá válni. Ezzel egyidőben a külvilág felé irányuló figyelem is egyre inkább befelé fordítódik, a gondolatok áramlása lelassul, az elme is megpihen. A relaxáció elsajátítása egyeseknek nehéz, problémás lehet, ám gyakorlással ez egyre könnyebbé válik és beépül a mindennapi életbe: stresszes helyzetekben is felidézhetőek a relaxáció mondatai és az ellazultság élménye, így az adott stresszhelyzet okozta élettani reakciók, pl. izomfeszültségek rögtön csökkenthetőek.


A stresszről

Pszichológiai értelemben a stressz olyan tényezőt jelöl, mely a pszichikai vagy fizikai jóllétet veszélyeztető eseménnyel szembesíti az egyént; ezen eseményeket összefoglalóan stresszoroknak hívjuk; az erre adott válaszok együttes neve pedig a stresszreakció. Valójában ez a reakció egyfajta automatizmus, a szervezet beépített működési módja, melynek 3 jól elkülöníthető szakasza van, ezek:

1. Vészreakció
2. Ellenállás fázisa
3. Kimerülés állapota

Életünk során számos olyan élethelyzet adódik, ami ugyan stresszkeltő, de egyben kihívást is tartogat magában, ilyen értelemben pedig nélkülözhetetlen a fejlődéshez, ugyanis ha folyamatosan képesek vagyunk megbirkózni a nehézségekkel, az a személyiség épülését szolgálja. Nyilvánvaló, hogy a stressz akkor válik kórossá, krónikussá, ha nem vagyunk képesek megbirkózni az újszerű, veszélyeztető helyzettel. A krónikus stressz, a kimerülés fázisa egyértelműen károsító hatású.KAPCSOLAT

Sajtos Ágnes debreceni jóga oktató

Sajtos Ági
0630 740 1637

info@mandalajogadebrecen.hu

A debreceni Mandala Jógastúdió email címe Facebook ikon Pinterest ikon Youtube ikon Pinterest ikon

A recepció a jógaórák előtti fél órában tart nyitva.

Blog ›

ÁRAINK

Az első alkalom ingyenes!
Bejelentkezés nem szükséges.

90 perces foglalkozás: 2 400 Ft

BÉRLETEK:
5 alkalmas: 10 500 Ft
10 alkalmas: 18 000 Ft
1 havi: 18 000 Ft
3 havi: 48 000 Ft

Akciók, fizetési lehetőségek és kedvezmények ›

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Online fizetés barionnal

STÚDIÓINK

Mandala Jóga Debrecen
4025 Debrecen, Piac u. 45-47. (térkép)

Mandala Jóga Deáktér
Mandala Jóga Nyugati
Mandala Jóga Liget
Mandala Jóga Pécs


Adatvédelmi tájékoztató
© Dahlia Jóga Egyesület