Fel
MAricsiászana Sajtos Ági

Mi az astanga?

Légzés, bandha, dristi, vinyásza

Az astanga a hatha jóga egyik összetett, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. A sorozatok nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik őket a mozgással (vinyásza), a légzéssel (hangos, mellkasi légzés), a bandhákkal (energetikai zárak) és a dristikkel (tekintet egy adott pontra szegezése). Így a gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik, ritmusát a légzés adja. Ez a légzéstechnika segíti az elme lecsendesítését, csakúgy, mint a tekintet vezetése (dristi). A légzés és a bandhák együtt belső hőt fejlesztenek a testben, amely a hajlékonyság növelése mellett beindítja a tisztító folyamatokat, ugyanis a kiváló izzadtság a testszövetekben felhalmozódott méreg- és salakanyagokat is eltávolítja.

Nézd meg órarendünket


Sorozatok

Az astanga jóga első sorozatának szankszrit neve Jóga Csikitsza, azaz jógaterápia. Célja a fizikai test megerősítése, a hajlékonyság növelése, a szervezet tisztítása. A második sorozat, a Nádi Sódana az idegrendszer egyensúlyát állítja helyre, míg a haladó sorozat, a Sztíra Bága, az elme működését stabilizálja.

Az egyes sorozatokon belül, és az egyes sorozatok között akkor érdemes továbbmenni, ha nem kalandozik el a figyelem, a légzés nyugodt marad, ill. az addig tanultak már nem okoznak nehézséget.

Ezen a linken egy rövid és szemléletes összefoglalót találsz az astanga jóga összetevőiről: Astanga infografika


A gyakorlás hatásai

A kötött gyakorlatsor nem jelenti azt, hogy monotonná vagy unalmassá válna a gyakorlás. Épp ellenkezőleg, a rendszeres gyakorlás gyors fejlődést von maga után: a test erős és hajlékony lesz. A gyakorlás repetitív jellege miatt egy idő után már nem kell azon gondolkodnod, melyik ászana következik, minden figyelem befelé irányul, még az oktató utasításaira sem kell figyelned. A gyakorlás egy tükörré válik, amely a test és az elme aktuális állapotát mutatja. A rendszeres gyakorlással látványos változásokat érhetsz el, de ez a fizikai szint csak az astanga egyik mellékhatása, és nem a célja.

Eleinte még versenyzünk önmagunkkal, elkeserít, ha valamelyik ászana vagy vinyásza "nem sikerül", és örülünk, ha egy-egy nehezebb pozíciót "sikerül" végrehajtani. Ezek a különbségek egy idő után eltűnnek, és egy külső szemlélőként tekintünk a gyakorlásra, a nyitómantrától a zárómantráig. Olyan érzés ez, mintha nem is mi gyakorolnánk, hanem a gyakorlás történne velünk

 

Óratípusok

Mysore stílusú óra - Az astanga vinyásza jóga tradicionális gyakorlási módja. Minden gyakorló a saját ütemében végzi a gyakorlatsort, az oktató mindenkinek személyesen segít, ahol szükség van rá. Azoknak ajánljuk, akik már egy ideje gyakorolnak és nagyjából ismerik az ászanák sorrendjét.

Mysore Start! - Ezen az órán kiemelt figyelmet kapnak a kezdő mysore gyakorlók. Lépésről lépésre, sok rávezetéssel építjük föl az astangás napüdvözleteket, valamint segítünk rögzíteni az állógyakorlatok felépítését és sorrendjét.

Vezetett astanga - Ez is tradicionális gyakorlási módja az astangának, célja a helyes ritmus, légzés és koncentráció elsajátítása. Középhaladóknak ajánljuk, akik legalább a navászanáig (csónakpóz) gyakorolják az első sorozatot.

Astanga Start! - Vezetett óra kezdő gyakorlók számára részletesebb instrukciókkal és magyarázatokkal. Ezen az órán lassabb ütemben haladunk, legfeljebb a sorozat feléig jutunk a 90 perc alatt. Cél, hogy rögzüljön az ászanák sorrendje a helyes légzéssel és technikával, így megtanulj saját légzésütemben is astangázni.


Mysore - Fotó Nyul Zsuzsanna

Practice and all is coming. – Gyakorolj, a többi jön magától.”  Sri K. Pattabhi JoisKAPCSOLAT

Sajtos Ágnes debreceni jóga oktató

Sajtos Ági
0630 740 1637

info@mandalajogadebrecen.hu

A debreceni Mandala Jógastúdió email címe Facebook ikon Pinterest ikon Youtube ikon Pinterest ikon

A recepció a jógaórák előtti fél órában tart nyitva.

Blog ›

ÁRAINK

Az első alkalom ingyenes!
Bejelentkezés nem szükséges.

90 perces foglalkozás: 2 400 Ft

BÉRLETEK:
5 alkalmas: 10 500 Ft
10 alkalmas: 18 000 Ft
1 havi: 18 000 Ft
3 havi: 48 000 Ft

Akciók, fizetési lehetőségek és kedvezmények ›

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Online fizetés barionnal

STÚDIÓINK

Mandala Jóga Debrecen
4025 Debrecen, Piac u. 45-47. (térkép)

Mandala Jóga Deáktér
Mandala Jóga Nyugati
Mandala Jóga Liget
Mandala Jóga Pécs


Adatvédelmi tájékoztató
© Dahlia Jóga Egyesület