Barion Pixel
+36 30 740 1637 Recepció nyitva: a jógaórák előtti fél órában

Endometriózis x Nőijóga

EGYÜTT KÖNNYEBB

Támogasd velünk az Endometriózis Magyarország „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány munkáját, és rajtuk keresztül az endometriózissal küzdő nőket!


Becslések szerint a női népesség mintegy 2-10 százaléka érintett endometriózisban, sőt a meddő nők esetében ez az arány akár 50 százalék is lehet.

Az endometriózis tünetei eltérőek lehetnek, ám az esetek többségében súlyos panaszokkal, úgymint fájdalommal és termékenységi zavarral jár együtt. 

A fájdalom leggyakrabban a menstruáció alatt jelentkezik, és akár olyan erős is lehet, ami a munkavégzésben, a mindennapi tevékenységekben, sőt szociális kapcsolataikban is meggátolhatja a nőket. Mindez rosszabb életminőséget, sőt szorongást és depressziót is vonhat maga után. 

A fájdalom intenzitása és a betegség kiterjedése között azonban nincs szoros összefüggés. Igen kis eltérések is komoly fájdalmi tüneteket okozhatnak, ugyanakkor kiterjedt endometriózis is járhat akár teljes panaszmentességgel.

Diagnosztikája nehéz, akár 8-10 évig is elhúzódhat. Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében mindenképpen ajánlott a szakorvosok felkeresése.

Magyarországon jelenleg több, mint 200 000 érintettről beszélhetünk.


AZ ALAPÍTVÁNYRÓL

Az Endometriózis Magyarország „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék az endometriózis tüneteit annak érdekében, hogy az érintettek mielőbb szakértő kezek közé kerülhessenek.

Segítenek eligazodni az endometriózis tüneteit enyhítő, a hagyományos orvoslást kiegészítő alternatív terápiák útvesztőjében, ezáltal élhetőbbé tenni a nők ezreinek hétköznapjait.

Az alapítvány egyik küldetése tudatosítani a nőkben, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális állapot, amit csendben kell tűrni és elviselni. Segítséget nyújtanak abban, hogy az endometriózisban szenvedő nők ne érezzék magukat egyedül, és környezetük is komolyan vegye a panaszaikat.

Segíts Te is, hogy az alapítvány közösségépítő, ismeretterjesztő programjai, edukatív tartalmai és felhívásai minél több érintetthez eljussanak! 

HOGYAN SEGÍTHETSZ?

Március 15-én egy közös nőijóga gyakorlás keretein belül támogathatod az alapítvány munkáját, hiszen a péntek délelőtti pop-up jógaóra teljes bevételét az Endometriózis Magyarország „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány javára ajánljuk fel.

Ha nem tudsz részt venni az eseményen, akkor 2024. március 1. és 15. között a recepción kijelölt gyűjtőpontunkon is hozzájárulhatsz a jótékonysági akciónkhoz.

JÓGA ENDOMETRIÓZISSAL:

Az endometriózis elsöprően fájdalmas tüneteire nem feltétlen nyújt azonnali megoldást a jóga. Amikor nem tudsz felegyenesedni sem, az erős görcsökkel és a mindennapi tevékenységeket ellehetetlenítő fájdalommal járó menstruáció esetén sajnos a matracon sem fog semmi működni.

Azonban ha már elviselhetővé válik a fájdalom, akkor a jóga nyújtó, ellazító mozdulataival képes lehetsz javítani a közérzeteden. A megfelelő testtartások és légzéstechnikák segítenek csökkenteni a fájdalmat és a görcsöket. Célzott gyakorlatokkal megtanulhatod tudatosítani és aktivizálni azokat a területeket, amiknek a stimulálása jótékonyan hat az idegrendszer és a hormonháztartás működésére, így idővel akár a fájdalomküszöböd is emelkedhet. 

A gyakorlás leginkább az életmódváltáson keresztül nyújthat kapaszkodót a megoldás felé vezető úton. A jóga számos módon segíthet enyhíteni az endometriózis tüneteit és javítani az életminőséget, de ehhez érdemes a gyakorlást rendszeresen, következetesen beépítened a mindennapokba.

A (női)jóga szemlélete és a rendszeres gyakorlás egy olyan életmódváltásra ad lehetőséget, amely kihat a testtudatra, az önismeretre, a fájdalom- és a stresszkezelésre, hogy a várhatóan kezelhetetlen nehéz napok mégis kezelhetővé váljanak számodra. A rendszeres mozgás, a mély légzés és a relaxációs technikák csökkentik a szorongást, javítják az alvásminőséget, és segítenek az érzelmi egyensúly helyreállításában. Mentális tekintetben az önmagadra figyelés, az önelfogadás, a nőiség megélése, a női ciklus változásainak tisztelete mind-mind segítenek abban, hogy egyensúlyba hozd a működésed.

Fontos, hogy nem vagyunk egyformák, minden nő egyedi, így az egyéni szükségleteknek és korlátoknak megfelelően kell alkalmazni a jóga eszközeit. Ha krónikus egészségügyi problémákkal küzdesz, mindenképp konzultálj a szakorvosoddal, mielőtt belevágsz a rendszeres gyakorlásba! 

POP-UP NŐIJÓGA tudnivalók:

A péntek délelőtti nőijógán megismerkedhetsz azokkal a pózokkal, amelyek az alhas területére irányítják a gyógyító figyelmedet.

A medence belső terének fókuszában olyan csípőnyitásokat és átmozgatásokat végzünk, amik segítenek a görcsoldásában. A csípőízület ellazítása mellett a hasi és a mentális feszültséget is igyekszünk feloldani. Az óra második felében a mirigyrendszer és a medence szerveinek működését segítve fordított pózokkal is foglalkozunk majd. Az óra végét hosszabb, az önelfogadáshoz közelebb hozó vezetett relaxációval zárjuk.

Érintettségtől függetlenül, és teljesen kezdőként is csatlakozhatsz! ⁣⁣⁣⁣ 


  • Időpont: 2024. március 15., péntek 9:00-10:30
  • A gyakorlást vezeti: Emese
  • Támogatói jegy: 3 000 Ft

Az március 15-i programunkhoz kizárólag támogatói jeggyel csatlakozhatsz, és a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a Motibron keresztül!

A részvételi díj teljes összegével az Endometriózis Magyarország „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány munkáját támogatjuk.