• önállóan vagy közösségben? •

Hogy gyakorolsz a legszívesebben?
Egyedül vagy közösségben? Otthon vagy jógateremben? Várod az oktató segítségét jógaórán, vagy inkább önállóan szeretsz megküzdeni a nehézségekkel?

A beosztásom miatt számomra a hét nagy részében az önálló gyakorlás marad, pedig imádok csoportban jógázni. Heti egyszer ha törik, ha szakad elmegyek János reggel 7-es mysore órájára csiszolni a második sorozatomat, és amikor csak tehetem, ott vagyok Évi vasárnapi óráján is.

A többi napon egyedül astangázom az óráim előtt vagy után. Évek óta így megy, de még mindig nem szerettem meg igazán ezeket a magányos gyakorlásokat. Talán azért, mert korábban még ez a heti két óra sem volt, amire eljárhattam volna, és segítség nélkül egy idő után elakadtam a gyakorlásomban.

Egyedül talán nagyobb a csend és az üres tér körülöttem, mégsem őrzöm meg könnyebben a belső figyelmet. Ha egy gyakorlat nem megy magától, még mindig könnyen elkalandozik a figyelmem a napi tennivalókra, míg egy mysore stílusú vagy vezetett jógaórán húz magával a csapat lendülete. Inspiráló együtt gyakorolni másokkal. Egy mysore astangán pont annyi önállóságot kapok, amennyire szükségem van. Senkihez nem kell alkalmazkodnom, csak a saját légzésem vezet, de kapok segítséget, pár bátorító szót, ha egy-egy ponton mégis kizökkenek.

Azt hiszem, nem titok, hogy a mysore gyakorlás a kedvencem.  Itt egyszerre tudok egy ösztönző csapatban, szuper oktatók mellett, mégis önállóan, a saját ritmusomban gyakorolni.

És te? Együtt vagy egyedül? 🙂

Vélemény, hozzászólás?