A szomszéd szőnyegről: Kata

Katát 2014-ben „hurcolta el” egy barátnője jógázni. Tényleg elvárások nélkül érkezett, nem is hittem, hogy a következő héten visszatér. Tévedtem, mert újra eljött, aztán mire észbe kaptam, már együtt astangatáboroztunk a Balatonnál. Ez meghatározó hét volt Kata számára, azóta is rendszeresen gyakorol, nyaralni is jógaszőnyeggel indul, és csak biztatni tudtam, amikor később felmerült benne az oktatóképzés gondolata. Évivel elvégezték a hatha jóga oktatóképzést Budapesten, most pedig együtt veszünk részt a jóga mozgásterapeuta továbbképzésen.

Kata most kezdő hathát és flow jógát tart a Mandalában, emellett rengeteget segít nekem a háttérben is. Ő is imádja a dinamikus gyakorlást, de a kötött sorozatos astangánál közelebb áll hozzá a hatha flow, erről mesél is nekünk az interjúban!


Hogyan találkoztál a jógával?

kata-szembolLegelőször a barátnőm vetette fel, hogy ki kellene próbálni a jógát, győzködött, hogy menjek már el vele egy órára, mert egyedül nem szeretne. Emlékszem, ilyen félvállról odavetettem neki, hogy „persze ha keresel helyet meg tanárt, akkor elkísérlek”- csak ne “nyaggasson” már tovább ezzel. Aztán ezzel a dolog kicsit el is sikkadt (nem nagyon akadt megfelelő stúdió, tanár, stb).
Ezzel egyidőben egy másik ember is felvetette, hogy jó lenne ha kipróbálnám, de azt sem tudtam igazán komolyan venni, el se tudtam képzelni hogy a jóga meg én összeférhetünk. Jó pár hónapra ezután végül barátnőm csak nem adta fel, és megtalálta az interneten a Dahliát, és nagy nehézségek árán eljutottunk egy órára (akkor már javában a teltházas-várólistás dolog működött Áginál). Aztán ott voltam, és csak azt vettem észre, hogy az első 90 perces jógaórám után pityeregtem, és azt sem értettem, hogy miért -most már tudom. 🙂

Nem sokkal később már jöttél is a mandalás astanga táborba. Milyen volt? Azt kaptad, amit vártál tőle?

Igazából az volt a legjobb szerintem, hogy semmi elvárásom nem volt. Azt se tudtam, hogy milyennek kellene elképzelni egy jógatábort. Jóval később jöttem rá, hogy szinte csak mandalás oktatók voltak végig körülöttem, ha ezt tudtam volna, akkor lehet el sem megyek. De így csak tudatlanul, szinte “beestem” az erdő közepébe. 🙂 Ez így volt a legjobb! Az biztos, hogy ott kezdtem el realizálni, hogy a jóga több, mint puszta testmozgás, főleg az Istók által vezetett esti közös beszélgetések, mantrázások után.

Fantasztikus egy hét volt számomra, és csak megerősített abban, hogy én szeretnék a jógával foglalkozni, tanulni és olvasni róla.

kata-bicajjal

Emlékszem, a táborban minden nap eljártál futni is a gyakorlás mellett, Évihez hasonlóan te is mászol, szeretsz túrázni, tényleg igazi örökmozgó vagy. Most mennyire elégíti ki a mozgásigényedet a jóga?

A mozgásigényemet most már teljesen le tudja kötni a jóga, de a többi sport azért nem tűnt el teljesen az életemből, csak más minőségben jelenik meg.
A futást a térdsérülésem miatt kellett abbahagynom, és az igazat megvallva egyre kevésbé hiányzik. A túrázás örök szerelemmé vált, szeretek a természetben elveszni, majd újra megtalálni önmagam, szóval megrendíthetetlen státusza marad. 🙂 A mászás, a versenykerékpár vagy pl. a korizás (most elég aktuális) mind időszakos mozgásformák, és többnyire közösségteremtő, társaság összetartó szerepük miatt fontosak számomra.

Már a második oktatóképzést végzed. A 200 órás hatha jóga oktatóképzés után belevágtál a haladó gerincjóga továbbképzésbe is. Mit szeretsz igazán az oktatásban?

kata-kapuAmi most először beugrott az oktatásról az az, hogy jó érzés adni. Engem is feltölt az, ha látom, hogy a gyakorlóknak tetszett az óra, valamit hazavisznek, esetleg sikerült (ha csak 5 percre is) kikapcsolni az agyukat az órán, vagy csak kicsit megnyugodtak a sok rohanás után. Meglepő módon nem is érzem magam tanárnak, csak élvezem azt, amit csinálok. Hangosan vezetem a mozgássort a gyakorlóknak, segítek nekik, javítom őket, de valahol a tanárszerep legbelül el is veszik.

Hamarosan tartasz egy délutáni hatha flow órát is. Mesélj erről a jógastílusról, talán ez áll a legközelebb hozzád, igaz?

Nekem a flow a szabadságot jelenti és igen, azt hiszem lassan megtalálom a saját stílusom, most azt érzem, ez áll a személyiségemhez a legközelebb. Megvan benne a hatha irányzat minden eleme, de mégis rettentő sok szabadságot nyújt ez az ág. Nagyon dinamikus lüktetés érezhető a gyakorlás során, ami természetesen itt is összekapcsolódik a helyes légzéssel, és mindeközben a csapongó elme is ugyanúgy kikapcsol egy bizonyos ponton. Szerintem oktatóként ebben az irányzatban lehet a bennem lévő kreativitást a legjobban kiélni. Szeretem az astangát is, de a flowban az a szép, hogy gyakorlás közben a testem jelez, hogy mire lenne szüksége, és bűntudat nélkül csinálhatok bármit. 🙂 Nincs kötött sor, nem kell számolni, csak követni az áramlást. A flow gyakorlás olyan mint az élet, minden mozgásban van, minden változik, és itt is csak az áramlást kell követni, mert árral szemben úszni teljesen felesleges. 🙂

kata-fejenVan kedvenc ászanád?

Kimondottan kedvencem ászanám nincs, viszont a hátrahajlásokat nagyon kedvelem, és a fordított testhelyzetek is a top listában vannak.

A legnagyobb kihívást jelentő ászana?

Hát ebből van egy pár, nem kezdem el sorolni, de körülbelül úgy tudnám összefoglalni, hogy minden olyan ászana, amihez laza és nyitott csípő kellene.

Kivel készüljön a következő interjú?

Zsófival, mert kíváncsi vagyok, hogyan fér meg egymás mellett a rendszeres jóga gyakorlás/oktatás és a család egy pici babával, úgy hogy mindemellett egyfolytában mosolyog. 🙂

A fotókat Balogh Róbert készítette

Vélemény, hozzászólás?